Bussar
Alltifrån tiden innan vårt område blev bebyggt så har bussar från Vendelsö och Tyresö passerat förbi på Tyresövägen (nuvarande Skarpnäcksvägen och Gamla Tyresövägen).
När spårvagnslinje 8 lades ner 1950 ersattes den med matarbussar till den nya tunnelbanan, först till Hökarängen. Inledningsvis hade dessa busslinjer ändhållplats vid spårvagnens vändslinga (vid dagens Talmansgränd) och mittemot Pungpinetorpet (denna hållplats hette då Laduplan). Bussarna blev ett långt provisorium eftersom T-banan till Bagarmossen öppnade först 1958. Flera ändringar av linjesträckningarna har sedan skett över åren.
Busslinjer går i dag genom området från Bagarmossen och Kärrtorp och Skarpnäck, och Tyresöbussarna passerar på Gamla Tyresövägen.
Spårvagn
Spårvagn drogs redan från början till Sandsborgskyrkogården och det som skulle bli Skogskyrkogården. Linjen vände då vid spårvagnsstallarna på Sockenvägen. Fram till den las ner 1950 var linje 8 det huvudsakliga resesättet för att ta sig in till city.
Spårvägslinjen ersattes av tunnelbanan och matarbussar dit. Linjen till Kärrtorp öppnade i november 1958, åtta år efter det att spårvägen dragits in. T-banan i söderort drogs till stor del på samma järnvägsbank som spårvägen.
Läs mer om och se fler bilder från spårvägslinjen, linje 8.
Bilar och cyklar
På 1920-talet fanns privatbilismen knappt. Dagny Rudolphs på Sockenvägen berättade att hon trodde att familjens bil var den första i området. Barnen lekte på gatan. Före 1950 var bilarna ännu få i området, men de var inte helt ovanliga, t.ex. fanns i området 1940 sex åkare. Från 1950 växte bilägandet och många byggde om källaren för att rymma varmgarage.
Redan när Bagarmossen byggdes blev trafiken på Sockenvägen (nuvarande Statsrådsvägen) besvärande, och vägen drogs om utanför bebyggelsen. De nya förorterna Björkhagen, Kärrtorp och Bagarmossen skulle enligt planer som upphörde så sent som på 1990-talet få en motorvägsring för biltrafik.
Cyklar har använts mycket likartat genom tiderna. Främst för att ta sig omkring i närområdet, men även för att ta sig till innerstaden eller till Flatenbadet. På den tiden cyklisterna var fler än bilisterna behövdes inga cykelbanor.
Uppdaterat 2014-02-25