Verksamheter

Service och verksamheter var förr lokalt. Man handlade och arbetade på gångavstånd. Inom vårt område fanns år 1950 t.ex:

Viran i Konsum i Hemgården

Viran i Konsum i Hemgården

  • Fyra speceriaffär och fem mjölkaffärer
  • Två charkuterier och en fiskaffär
  • Två färg- och en sybehörsaffär
  • Tre kiosker och en cigarraffär
  • Två kaféer och ett ölschapp
  • Skomakare, cykelreparatör och bilreparatörer
  • Post, blomsteraffärer och frisörer
  • En dykarskotillverkare.

 

 

Redan innan nuvarande Enskededalen och Skarpnäcks Trädgårdsstad stadsplanerades drogs spårvägen hit. Det behövdes kommunal trafik till Sandsborgskyrkogården (Södra begravningsplatsen) och den planerade Skogskyrkogården. År 1916/1917 byggdes spårvagnshallarna vid Sockenvägen, och spårvägen drogs hit med vändslinga Åkervägen-Brunnsvägen. Spårvägsanställda har varit en betydande del av områdets innevånare. Det behövdes förare och konduktörer, och underhållsarbetare och reparatörer, och städerskor.

Spårvagnshallarna.

Spårvagnshallarna vid Sockenvägen som fanns kvar till 1980. Nu finns här ett bostadsrättshus.

Kafé på Sockenvägen, medan tågen vände in på Åkervägen, och när tågen vände vid Skattmästarvägen.

Kafé på Sockenvägen, medan tågen vände in på Åkervägen (tv), och när tågen vände vid Skattmästarvägen (th).

Butiker och hantverkare runt 1950

Området väster om Tyresövägen

Plåtfiket, som drog till sig mopedburen ungdom som förde oväsen.

Plåtfiket, som drog till sig mopedburen ungdom som förde oväsen, till grannarnas förtret.

Väster om Kyrkogårdsvägen och söder om Sockenvägen låg ett kafé som ett av flera runt norra ingången till Skogskyrkogården. Kaféet blev snabbt nedgånget, och under namnet ”plåtfiket” var det illa beryktat och revs i mitten av 1960-talet, då också föreningen i flera skrivelser önskat detta.

Vid Häggvägen 6 låg en mjölkaffär 1940. Samma år fanns vid Oxelvägen 4 en livsmedelsaffär och i 6:an en damfrisör och skomakare.

Väster om Tyresövägen mittemot Skattmästarvägen låg ytterligare en kiosk i skogen mot kyrkogårdsmuren.

Vid korsningen Sockenvägen–Tyresövägen

KOnum Tyresövägen

Konsum på Tyresövägen runt 1960. Lägg märke till vattenhon för hästar.

Konsum låg på Gamla Tyresövägen 374, och hade separata ingångar till speceri, charkuteri och mjölkavdelning (denna dörr syns fortfarande i fasaden mot norr). Bredvid låg en blomsteraffär och till vänster i källaren höll cykelreparatör Malmström till. 1940 fanns där i stället för blomsteraffären en damfrisör och en tobaksaffär. Framför denna byggnad fanns ett granitkar med vatten för hästar att dricka ur. Butiken lades ner 2013, efter högljudda protester.

 

 

 

Färghandeln vid Sockenvägen

Färghandeln som fanns kvar in på 1980-talet.

Byggnaden norr om Sockenvägen rymde en färgaffär, Ekströms sybehörsaffär, Barnvagnsfabriken och ett ölschapp. År 1940 fanns också en mjölkaffär och en livsmedelsaffär.

I huset öster om Gamla Tyresövägen låg Casselryds livs, Duvans bröd, en fiskaffär, en färgaffär och posten. Det var i den fastighet som 2013 hyser Tröjor & Sånt yrkesbutik för kläder. Här fanns hållplats Tyresövägen för linje 8.

Vid åttans vändplan (nu Talmansgränd) och österut

Talmangränd

Huset vid vändplan för linje 8, vid nuvarande Talmansgränd (Adeln 15). Notera att huset är högra halvan av ett planerat hus på nästa fastighet.

Här fanns Jansons livs, en cigarraffär, en damfrisör och en herrfrisör (inrymt i en tidigare mjölkaffär). Vid vändplan fanns också en kiosk, en pissoar och en vattenpost.

I källaren till en av dessa hus låg också en av områdets skomakerier.

Bilreparatörer fanns både vid vändplanen och på Hagtornsvägen 36 och 41. Dessa verkstäder förde med sig att det stod mer eller mindre risiga bilar på gatorna omkring vilket skapade stor irritation hos kringboende, och var uppe i föreningens styrelse under de 15–20 år verkstäderna fanns här.

I källaren till Skattmästarvägen 8 fanns landets enda dykarskomakeri!

 

Sockenvägen (nu Statsrådsvägen) vid Kanslersvägens ände

Konsum Hemgården

Konsum i Hemgården på dåvarande Sockenvägen.

1940 fanns här inte Hemgården, men söder om gatan, som då var Sockenvägen 580 och 582 låg en speceriaffär och Mjölkcentralen.

I Hemgårdens åldringsboende, byggt i slutet av 1940-talet, inrättades Konsums mjölkaffär. Se Viran i Konsum. Söder om vägen låg då Lindesjös köttaffär. Enskede tryckeri låg i huset bredvid köttaffären. Där finns nu Herman Pump.

 

 

I Pungpinan

Flygfoto Pungpian

Pungpinan på 1930-talet. På fältet söder om bebyggelsen syns den fotbollsplan som föreningen arrenderade.

Vid korsningen Lugna Gatan–Bagaramossvägen (nu Pungpinevägen) låg Randgards/Ljungdahls/Ågrens livs och mjölkaffär. Norr om Skarpnäcksvägen mitt emot Bagarmossvägen låg en kiosk som bara var sporadiskt öppen och drevs av fru Inez Carlsson som också delade ut tidningarna i området. Den kallades också för AMA-kiosken, efter reklamskylten utanför: Apotekarnas Mineralvatten Aktiebolag. Kiosken drevs till ungefär 1962. Det har även funnits en mataffär mittemot Laduplan på Skarpnäcksvägen. Plåtverkstan på samma gata byggdes som livsmedelsbutik samtidigt som ”backarna” byggdes på 1960-talet.

Vid korsningen Skarpnäcksvägen–Tyresövägen låg bredvid Pungpinetorpet en bensinmack och norr därom ett kafé. Dessa byggnader syns i nederkanten på flygfotot.

Cajsa Ström berättar om kiosken/kaféet:

”På vintern 51 började jag arbeta, som extra till att börja med, i kiosken. Längre fram på våren blev det varje dag. Kiosken eller kafèet var inrymt i en liten vit byggnad som låg där busshållplatsen ligger nu. Huset var uppdelat i ett stort rum som var kafèlokal, samt köket som också var kiosk och förråd. Vi eldade med ved i köksspisen, bra när det var kallt ute men väl varmt varma dagar. Det fanns en utgång på baksidan av huset som vette mot själva tomten, en ganska stor grusbelagd fyrkant. På sommaren flyttade vi ut bord och stolar dit där kyrkogårdsbesökare och andra gäster kunde dricka sitt kaffe under de fina björkarna som omramade tomten. Läskedrycker gick bra sommartid och dessa förvarades i ett litet förråd som man nådde genom en lucka i köksgolvet. Den här lilla källaren var ett förstklassigt kylskåp, men inte bekvämt precis. Besökarna ändrade på beställningarna. Det var tungt att springa i det grova gruset, och det kändes som en evighet innan man äntligen hade flaskorna på bordet. Det kunde bli hårda arbetsdagar, särskilt helgdagar då man kunde få arbeta i åtta timmar utan rast. Men det var ett roligt arbete.

Barnen kom med sina 2-öringar och 5-öringar för att köpa godis och de som inte hade pengar gick till vattentanken på väggen där det hängde en skopa. Skopan hade genom åren blivit lite rostig men vattnet smakade bra ändå i den.”

Uppdaterat 2013-12-01